Перший раз

Чутливий момент першої інтимної близькості 

Стаття призначена для аудиторії 18+  

Варто підготуватися до першого сексу, але точно не хвилюватися. Близькість придумана, щоби приносити задоволення. Часто в голові мільйон запитань і сумнівів із боку обох партнерів. Дівчат хвилює, чи не буде боляче, чи справді багато крові, як не завагітніти відразу ж. Водночас у недосвідченого партнера перший статевий акт теж спричиняє хвилювання. Хлопець може думати, що якщо вперше його половинка не досягне піку оргазму, то це лишень загрожує розлученням. Перший інтим може бути як некомфортним і незграбним, так і ніжним. Але немає правильного або неправильного способу зайнятися сексом. 

Страхи та стереотипи 

Усі друзі вже займалися сексом, а я ні — не привід для першого разу. Партнер каже, що без сексуальних стосунків припиняться будь-які — точно не причина погоджуватися на близькість. Тільки взаємне бажання і повага.  

Про що думають дівчата

У підлітковому віці самооцінка ще дуже хитка. Ти знаходиш у собі безліч недоліків, на твоє переконання. Надто переживаєш про зовнішність, часом нехтуючи власними внутрішніми відчуттями. 

Буде кров і боляче? Насправді перший статевий акт необов'язково має бути болючим. Під час першого разу дівоча пліва нікуди не зникає, а лише розтягується. А дискомфортні відчуття, найімовірніше, виникають унаслідок емоційних переживань. 

Спричиняти біль може швидке проникнення та недостатня кількість природної змазки, а кров — механічні пошкодження слизової піхви. Під час першого сексу важливо не квапитися та уникати різких рухів. Також стануть у пригоді лубриканти на водній або силіконовій основі, які допоможуть зменшити неприємні відчуття. 

Чи можна досягти оргазму під час першого статевого акту? Оргазм — важлива, але не єдина мета сексу, тим більше вперше. Це не означає, що перший інтим не принесе задоволення. Але обидва партнери мають активно працювати над цим, дізнаючись більше про свої потреби. Думайте про секс як про спосіб зв'язку з вашим партнером на глибшому рівні, через усі його емоційні та розумові переваги.  

Чи можна завагітніти під час першого статевого акту? Звісно, це не залежить від того, чи ви займаєтеся сексом уперше, чи маєте великий любовний досвід. Якщо у вас уже почалися місячні, ви можете завагітніти. Щоб запобігти небажаній вагітності, вам слід використовувати один із методів контрацепції. Але водночас важливо пам'ятати, що жоден засіб контрацепції не захищає від небажаної вагітності та захворювань, що передаються статевим шляхом, на 100%. 

Можна займатися сексом під час місячних? Так, якщо для обох партнерів це прийнятно й самопочуття жінки в нормі. Але місячні ніяк не гарантують захист від небажаної вагітності. Адже сперматозоїд в організмі жінки може зберігати свою життєздатність до 5 діб. Контрацепція обов'язкова в будь-якому разі.  

Про що думають хлопці 

Якщо не відбудеться ерекція? Такі переживання часто впливають на потенцію. Нічого аномального, якщо це сталося. Навіть у дорослих досвідчених чоловіків на тлі стресу виникають проблеми з ерекцією. Відпочиньте і спробуйте пізніше. З боку партнера важливе підтримання і жодних насмішок. 

Розмір — важливо чи ні? Задоволення жінки рідко залежить від довжини статевого члена. Важливіший чинник — відчуття наповненості піхви, яке виникає завдяки подразненню її рецепторів. Здебільшого рецептори зосереджені за 1-3 сантиметри від входу в піхву. Найважливіша зона жіночих статевих органів — клітор, він має голівку, але водночас кількість нервових закінчень у ній удвічі більша, ніж у чоловічого члена, а функція всього одна — сексуальне задоволення. 

Важливо розуміти, що реальне життя далеке від порнофільмів. Не потрібно намагатися скопіювати чужу поведінку, краще прислухатися до власних відчуттів і бути чутливим до партнера.  

Перший інтим — не синонім пенетрації 

Проникнення пеніса у вагіну — це тільки один із різновидів сексу. Будь-яка дія, пов'язана з контактом із вульвою, клітором, піхвою, анусом, пенісом або яєчками між одним або кількома людьми за згодою для отримання сексуального задоволення, належить до інтимних стосунків. 

«Втрата цноти» — суперечливе питання. Можна отримувати задоволення від орального або анального сексу. Можна практикувати петинг — любовні ласки відкритих частин тіла. Усе залежить від вашої фантазії та розкутості. У будь-якому разі завжди потрібно пам'ятати про безпеку для захисту власного здоров'я. 

Як підготуватися до першого сексу 

Мастурбація як метод дослідження 

Хочете задовольнити партнера? Спочатку було б непогано знати про свої вподобання. Крім того, що мастурбація — гарний метод розслабитися і навіть зняти стрес, процес допомагає вивчити своє тіло і визначити, від яких дотиків більше мурашок шкірою. 

Найчастіше мастурбація використовується для самозадоволення. Для чоловіків це зазвичай означає використання однієї або двох рук на ерегованому статевому члені. Для жінок може бути трохи більше варіацій, проте використання одного або двох пальців для стимуляції клітора досить поширене. Для урізноманітнення прелюдій можна спробувати спільну мастурбацію з партнером. Це може бути справді чудовим способом досягти близькості.  

Говорити про секс потрібно 

Романтично бути загадковими, але краще не приховувати сексуальні вподобання та фантазії. Щоб мати хороший секс, вам потрібно повідомити партнеру про свої бажання і потреби. Це охоплює обговорення того, що цей сексуальний контакт означатиме для вас, якщо ви перебуваєте у випадкових або серйозних стосунках, чи плануєте ви бути моногамними, чи спите з іншими людьми. 

Розмови під час першого разу допоможуть спрямовувати партнера й контролювати свої відчуття. Не мовчіть, якщо поза приносить вам дискомфорт або хочеться поекспериментувати. Також словами можна збуджувати. Робіть компліменти, кажіть, як приємно відчувати на своєму тілі поцілунки та дотики вашого партнера.  

Чи обов'язкова консультація в лікаря?  

Важливо перевіряти своє здоров'я регулярно, незалежно від того, чи ведете ви активне статеве життя. Крім того, лікар відповість на всі запитання, що вас цікавлять, про перший раз, як підготуватися до першого сексу, про захворювання, що передаються статевим шляхом, і про репродуктивне здоров'я загалом. 

Чи потрібно приймати душ перед першим сексом? 

Важливо дотримуватися правил гігієни, особливо якщо йдеться про проникнення, оскільки бактерії можуть легко проникнути в піхву або задній прохід. Завжди мийте руки до й після дотику до геніталій іншої людини. Якщо це ваш перший секс із проникненням, прийміть ванну або душ заздалегідь, це допоможе вам заспокоїтися, оскільки тепла вода розслабляє м'язи.  

Як надягати презервативи? 

Турбота про своє здоров'я — відповідальність кожного. Бажано, щоб обидва партнери вміли користуватися презервативами. До того ж усе просто: 

  1. Робити це потрібно чистими руками. Подбайте про гігієну заздалегідь. 
  2. Розірвіть акуратно обгортку із зазубреного боку. 
  3. Гумовий обідок має бути зовні. 
  4. Стиснувши соскоподібний кінчик презерватива між пальцями для видалення повітря, помістіть його на голівку пеніса. Далі стискаючи кінчик виробу, другою рукою обережно розгорніть презерватив по всій довжині. 
  5. Після сім'явипорскування, поки залишається ерекція, зніміть презерватив, міцно притримуючи його біля основи. 

Пози для першого разу 

Для дівчини під час першого інтиму важливо максимально розслабитися. Тому хлопцю необхідно приділити прелюдії достатньо часу. Поцілунки, пестощі язиком і руками ерогенних зон партнерки, теплі слова.  

Час спробувати щось цікавіше ще настане. Для першого разу краще обійтися класичними позами. 

Місіонерська. Жінка лягає на спину, водночас ноги можуть бути в різних позиціях: розсунуті, підняті до грудей, або лежачи на тій самій поверхні, що і спина. Також можна обійняти торс чоловіка обома ногами. Перевага пози в тому, що пах чоловіка стикається з клітором жінки, стимулюючи його. Партнери лежать віч-на-віч, краще чути дихання і зітхання, що ще більше посилює пристрасть. 

Місіонерська з подушкою. Жінка може покласти подушку під зону таза для додаткового підтримання. Коліна зігнуті, таз піднято вгору, а ноги широко розставлені. Ця позиція допоможе дівчині контролювати глибину проникнення. 

Наїзниця. Поза дає змогу повністю контролювати глибину проникнення, швидкість фрикцій, весь статевий акт загалом. Партнер у цей час може цілувати дівчину, пестити груди, а також допомагати руху партнерки в разі потреби.  

Ложки. У цій позиції жінка лягає спиною до чоловіка. Якщо жінка закине ногу назад на стегно партнера, він зможе додатково пестити її клітор або груди. Позиція дає змогу контролювати глибину й темп.  

Ця стаття призначена тільки для загальної інформації і не може слугувати заміною консультації фахівця. З усіх питань, пов'язаних зі здоров'ям, завжди консультуйтеся з фахівцями. 

 

ДЖЕРЕЛА 

  1. Logan Levkoff, PhD, sexuality educator in Manhattan; author of Got Teens: The Doctor Mom’s Guide to Social Media.
  2. Sex education: Talking to your teen about sex. By Mayo Clinic Staff.

Більше про кохання