БДСМ: що це й чи можна ним займатися

Тонкощі БДСМ 

Стаття призначена для аудиторії 18+  

Прагнення сексуального самовираження неодмінно приводить людей до вивчення цієї теми. Когось цікавлять лише елементи домінування, а хтось вдається до повного підкорення, зв’язувань та маніпуляцій для одержання больових відчуттів.  

Ця тема має чимало нюансів. Тому в цій статті ми поділимося тим, що таке БДСМ, як практикувати цю активність та яких правил безпеки варто дотримуватися для приголомшливого досвіду.    

Що таке БДСМ?  

БДСМ — це багатогранний термін, що охоплює різні психосексуальні практики: БД — це бандаж та дисципліна, ДС — домінант та сабмісив (панування та підпорядкування), СМ — садомазохізм. В основі поняття лежить обмін владою для отримання сексуального задоволення.   

Активність має цікаву історію та постає як унікальна субкультура. Джерела БДСМ сягають давніх цивілізацій. У той час вважалося, що заподіяння болю жертві може принести певну користь від вищих сил. У Середньовіччі були присутні деякі форми ритуалів побиття та обмеження волі в релігійному та світському контекстах. Зрештою, у ХХ столітті почали масово з’являтися БДСМ-спільноти на фоні сексуальної революції. З появою інтернету субкультура еволюціонувала та стала доступною для охочих спробувати себе в ролі домінанта або підлеглого.  

Наразі БДСМ має низку різновидів, практик та особливостей. Ця практика насамперед починається зі схильності погратися з контролем, а завершується там, де ви встановлюєте межу. Як і з будь-якою формою інтимної взаємодії, до БДСМ важливо підходити з глибоким розумінням його складників, а також аспектів згоди та безпеки.  

БДСМ та психологічні складники  

За своєю сутністю БДСМ — це поєднання влади, контролю, задоволення та болю. Хоча практика часто сприймається в суто фізичній та сексуальній площині, вона має важливі психологічні чинники. Для одних це постає способом дослідити власні кордони, для інших — засобом самовираження.   

Психічне здоров’я 

Стан психічного здоров'я людей, що практикують БДСМ, можна порівняти з психічним здоров'ям населення загалом. Цю практику варто розглядати як спосіб задоволення своїх сексуальних потреб та проведення дозвілля, а не як прояв психопатологічних процесів.    

Рольова ідентифікація 

Визначення ролі в БДСМ має значний зв'язок із гендерною та сексуальною ідентичністю. Жінки частіше потрапляють до категорії покірних, а чоловіки — до домінантних. 

Подолання стресу  

Деякі люди вважають практику методом особистої терапії, що допомогає повернути контроль над своїми емоціями та здобути почуття влади. Натомість для сабмісива це може стати способом зняття відповідальності під час повного підпорядкування своєму партнеру.  

Психологічна мотивація участі в БДСМ буває різною. Не варто ставитися упереджено до цієї активності, адже вона може змусити вас пережити неймовірні відчуття, якщо ви маєте бажання спробувати.  

Різновиди БДСМ-практик  

БДСМ має багато варіацій. Партнери можуть самостійно вибирати ті маніпуляції, які викликають зацікавлення. Щоб зрозуміти, що таке БДСМ, та визначити пріоритетний варіант, проаналізуйте доступні техніки та зупиніться на тій, що є найбільш прийнятною для вашої пари.  

Домінування та підкорення 

Особливість практики полягає в розподілі влади між партнерами, де один бере на себе роль домінанта, а інший — покірного. Той, хто контролює ситуацію, може віддавати накази, встановлювати правила або застосовувати фізичне обмеження, у той час як підлеглий охоче виконує команди і здатен діставати задоволення від втрати контролю.  

Бондаж  

Передбачає обмеження рухів людини за допомогою різних інструментів: ланцюгів, наручників, мотузок та іншого. Техніки бондажу включають підвішування, обмотування, замикання в обмеженому просторі — вони можуть функціонувати як окремі практики або інтегруватися в інші різновиди БДСМ.   

Фізичне покарання 

Низка ігрових дій передбачає завдання ударів по тілу для отримання гострих відчуттів або з метою дисципліни. Найпоширеніший метод — це шльопання, що здійснюється долонею або такими секс-знаряддями, як батоги та флогери. Інтенсивність може варіюватися: від ніжного, чуттєвого дотику до пекучого ефекту.  

Використання спеціалізованого обладнання 

Деякі БДСМ-практики залучають техніку або медичні інструменти для стимуляції ерогенних зон, утримання або рольових сценаріїв. Відтак можуть застосовуватися клізми, катетери, жгути, колесо Вартенберга, електричні ударні девайси, медичні фіксатори та розширювачі.   

Чуттєві практики 

Сексуальні дії з акцентом на балансі влади, згоди та дослідження здатні принести неймовірні відчуття обом партнерам. У контексті БДСМ практикується вагінальний, оральний або анальний секс із додатковим використанням секс-іграшок та інших інструментів для посилення впливу на ерогенні зони. Також для стимуляції чутливих ділянок партнери обмінюються покусуваннями, лоскотанням, дряпанням та іншими техніками.    

Психологічні прийоми 

Необхідні як для початку залучення до практик БДСМ, так і для обговорення після процесу. Сприяють побудові довіри, розумінню меж і страхів одне одного. Це, наприклад, включає спілкування про сцени, визначення стоп-слів та емоційне підтримання для досягнення абсолютної близькості та розуміння.    

Дії на межі із жорстокістю та фетиші 

БДСМ має і більш екстремальні та садистські прояви. Однак для практики таких технік потрібно детально вивчити процедуру виконання та проявляти максимальну увагу до партнера. Прикладами такої взаємодії можуть бути асфіксія, елементи тортур, використання ножів та голок, завдання ударів та опіків, здійснення проколів. Такі техніки обов’язково мають відбуватися за згодою обох партнерів та погодженням нюансів процесу.  

Участь у БДСМ завжди має бути добровільною, безпечною і ґрунтуватися на чіткій комунікації між усіма залученими сторонами. Лише так можна досягти цілковитого єднання з партнером під час процесу та задоволення від цієї провокативної взаємодії.   

БДСМ та безпека  

Межа між задоволенням і болем у БДСМ іноді дуже тонка. Аби не переступити її, потрібно вкрай відповідально ставитися до бажань та реакцій партнера.   

Ми підготували кілька рекомендацій для того, щоб ваш досвід домінування чи підкорення гарантовано був безпечним та приємним.  

  1. Відверто поговоріть про свої очікування.  
     
    Визначте ваші межі, бажання та заборони та чітко проговоріть їх із партнером. Обговоріть стоп-слова, які позначатимуть рівень вашого комфорту: наприклад, «червоний» — це «стоп», «жовтий» — сигнал про сповільнення, а «зелений» — заохочення до дій. Розкажіть про те, що вважаєте неприпустимим, а що вписується в рамки норми конкретно для вас. Така відверта розмова може одночасно бути спокусливою та необхідною з погляду безпеки.  
     
  2. Усвідомте всі ризики.  
     
    Кожна практика, від найпростішої до найбільш небезпечної, має свої наслідки. Вивчіть техніки, інструменти й заходи безпеки, потрібні для тієї чи іншої взаємодії. Наприклад, під час зв'язування мотузкою треба знати про потенційне пошкодження нервів, проблеми з кровообігом і техніки зав'язування вузлів для запобігання травмам. У разі виникнення надзвичайної ситуації потрібно знати, як швидко надати першу допомогу та викликати медиків.  
     
  3. Підготуйте засоби безпеки.  
     
    Якщо плануєте спробувати бондаж — тримайте ножиці або інший різальний предмет поблизу. Також не зайвим буде мати укомплектовану аптечку під рукою, аби бути готовим до будь-яких ситуацій. Обдумайте придбання захисного спорядження, такого як м'які рукавички, наколінники або пом'якшувальні накладки на поверхні, щоб не травмувати себе та партнера.  
     
  4. Відмовтесь від вживання алкоголю та інших психотропних засобів. 
     
    Практика БДСМ вимагає тверезого розуму та чіткого розуміння ситуації. Тому категорично забороняється вживати будь-які речовини, що можуть вплинути на свідомість чи настрій. Партнер, що перебуває в ролі підлеглого, має цілковито довіряти своєму домінанту. У стані сп’яніння це неможливо гарантувати.  

Як почати практикувати БДСМ?  

Тепер, коли основні аспекти того, що таке БДСМ, зрозумілі, варто обдумати початкові кроки. Якщо ви з партнером бажаєте спробувати цю практику вперше, варто знати про деякі важливі нюанси.  

  • Почніть із самонавчання. Є безліч книг та інтернет-ресурсів, присвячених тематиці БДСМ. Розуміння термінології та техніки безпеки дасть вам впевненість та обізнаність у процесі.  
     
  • Фантазуйте. Аби зрозуміти, яка практика приваблює вас найбільше, дослухайтеся до своїх найпотаємніших бажань. Залиштеся на самоті та дайте волю своїм думкам. Після цього простежте, що саме змусило вас збудитися найбільше. 
  • Почніть із простого. Невимушені експерименти з бондажем, використання наручників чи шовкових краваток, чуттєві ігри з пір'ям або льодом чи рольові забави  — це ідеальний початок практики, комфортний для обох сторін.  
  • Досліджуйте БДСМ-іграшки. Різноманіття варіацій вражає, адже саме ця категорія є найбільш широко представленою в секс-шопах. Почати можна з простих різновидів: наручників, батогів чи фіксаторів. Поступово переходьте до складніших пристроїв, коли вам стане комфортно. 
  • Змінюйте ролі. Обдумайте те, щоби помінятися ролями зі своїм партнером. Так ви зможете випробувати як домінантну, так і підлеглу позицію, та зрозуміти, що дає змогу вам дістати максимальне задоволення.  

Отож, що таке БДСМ? Відповідь є доволі однозначною: це практика не для всіх. Ігри в домінування та підкорення є чудовим способом самопізнання, випробування довіри та спільних досліджень. Однак такий майданчик для вираження своїх сексуальних потреб вимагає зацікавленості обох сторін, самоосвіти, комунікації та заходів безпеки. Пам’ятайте про головну умову БДСМ: задоволення завжди мають діставати двоє.  

Джерела 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1743609515304471  

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31617765/ 

Більше про кохання