Гід по чоловічому тілу

Як влаштована чоловіча репродуктивна система? 

Стаття призначена для аудиторії 18+

Що краще ви знаєте своє тіло, то краще можете про нього піклуватися. І тим більше насолоди можете отримати. Звичайно, досвідчені чоловіки добре розуміються на своїх відчуттях, але додаткові відомості про анатомію ніколи не завадять.  

Чоловіча репродуктивна система виконує кілька функцій:  

  • виробляє чоловічі статеві гормони; 
  • виділяє і транспортує сперму; 
  • виводить сперму в жіночі статеві шляхи.  

Органи, з яких вона складається, дають можливість вступати в статевий зв'язок і продовжувати свій рід. А також допомагають виводити з тіла сечу.   

Органи чоловічої репродуктивної системи розташовані всередині та зовні чоловічого тіла. Це статевий член, мошонка, яєчка, придатки яєчок, сім'явивідні протоки, передміхурова залоза й сім'яні пухирці.  

Вони формують єдину систему, яка залежить від гормонів. Ці хімічні речовини стимулюють або регулюють активність як окремих клітин, так і цілих органів.  

Найбільше на роботу чоловічої репродуктивної системи впливають три гормони: 

  • фолікулостимулювальний гормон (ФСГ);  
  • лютеїнізуючий гормон (ЛГ);  
  • тестостерон. 

ФСГ і ЛГ виробляє гіпофіз — невелика залоза в основі мозку. ФСГ потрібен для виробництва сперми. А ЛГ сприяє виробленню третього важливого гормону — тестостерону. 

Тестостерон необхідний для продовження вироблення сперми й розвитку таких чоловічих статевих ознак, як:  

  • м'язова й кісткова маса;  
  • розподіл жиру;  
  • ріст волосся на обличчі;  
  • зміна голосу; 
  • статевий потяг. 

Більша частина чоловічої репродуктивної системи, на відміну від жіночої, розташована поза тілом. Зовнішні структури включають статевий член, мошонку і яєчка (тестикули). 

Будова чоловічого статевого члена 

Статевий член, або пеніс — це чоловічий орган, який використовується під час статевого акту. Його умовно поділяють на три частини: 

  • корінь — це частина пеніса, яка кріпиться до стінки живота; 
  • тіло або стовбур; 
  • головка. 

Тіло й головка своєю чергою мають деякі особливості та функції. Тому поговоримо про них докладніше.  

Тіло пеніса або стовбур 

Це основна частина статевого члена. Усередині тіло складається з трьох структур, розташованих паралельно й наповнених особливою еректильною тканиною. Вона містить тисячі маленьких порожнин, які під час ерекції наповнюються кров'ю.  

Дві більші структури — це печеристі тіла. Третя — це губчасте тіло, яке оточує сечовипускний канал.

Коли чоловік відчуває сексуальне збудження, кров приливає до геніталій і наповнює порожнини. Пеніс збільшується в розмірах і стає жорстким — ерегованим. Водночас хлопців часто турбує його вигляд, довжина або товщина в збудженому стані. Але, чесно кажучи, для жінок це не так важливо, адже будь-який член має свої переваги.

Якщо вас бентежить несиметрична будова дітородного органу або його викривлена форма, то проконсультуйтеся з лікарем. Це може бути зумовлено деякими захворюваннями або травмами під час занадто бурхливої близькості. Хоча момент травмування навряд чи залишився б непоміченим.  

Найчастіше незначне викривлення або асиметрія — це вроджена риса, яка є в більшості чоловіків. Тому причин турбуватися немає. Навпаки, так навіть простіше дістатися до точки G. 

Головка статевого члена 

Тут розташовано багато нервових закінчень, тому головка пеніса — найчутливіша частина чоловічих геніталій. Водночас потовщений край голівки (вінець) і вуздечка крайньої плоті (невелика шкірна складка під голівкою) — особливо чутливі.  

Якщо впливати на ці ділянки, можна отримати максимум задоволення. Але якщо ви не хочете передчасного сім'явипорскування, то краще уникати їхньої стимуляції. 

Також на кінчику голівки пеніса розташований отвір сечовипускного каналу — уретри. Це трубка, через яку сеча виводиться з організму. Але коли статевий член перебуває в стані ерекції, потік сечі з уретри блокується. Це дає змогу під час оргазму еякулювати тільки сперму.   

Від збудження головка наповнюється кров'ю, темніє і набухає. У такому стані її форма може злегка відрізнятися. Наприклад, у деяких чоловіків буває грибоподібна голівка, яка може стати причиною дискомфорту під час використання звичайних презервативів, але Durex® взяв до уваги цю особливість і створив презервативи анатомічної форми. 

Крайня плоть 

Це зовнішні складки шкіри, які прикривають головку статевого члена. У деяких чоловіків вони видалені з релігійних міркувань. Також крайню плоть іноді обрізають із медичних причин, наприклад, якщо вона тісна й заподіює дискомфорт.  

Утім, переваги обрізання все ще не підтверджені наукою. Крайня плоть допомагає захистити голівку і як слід зволожити член. Тому чоловікам із видаленою крайньою плоттю може знадобитися більше лубриканта під час ручної стимуляції. 

Інші зовнішні статеві органи 

Мошонка  

Мошонка — це шкірний мішечок позаду статевого члена. Це своєрідне сховище для яєчок із безліччю нервів і кровоносних судин.   

Мошонка захищає сім'яники і створює мікроклімат, необхідний для нормального розвитку сперматозоїдів. Якщо температура занадто низька, спеціальні м'язи в стінці калитки скорочуються, щоб яєчка були ближче до тепла. А якщо стає спекотно, вони розслабляються, переміщуючи вміст мошонки далі від тіла для охолодження.  

Яєчка 

Також сім'яники або тестикули. Це парні овальні органи, які лежать у мошонці та закріплені на обох кінцях сім'яним канатиком.  

Яєчка відповідають за вироблення тестостерону і сперматозоїдів. Усередині яєчок розташовані сім'яні канальці. Вони виглядають як маса скручених трубочок і відповідають за сперматогенез — виробництво сперматозоїдів.  

Внутрішні органи репродуктивної системи 

Є кілька внутрішніх органів, які відіграють важливу роль у чоловічій репродуктивній системі. До них належать: 

Придаток яєчка або епідидиміс 

Це довга спіральна трубочка, яка кріпиться до заднього боку кожного яєчка. Вона необхідна для транспортування і зберігання сперматозоїдів, які утворюються в яєчках. 

Саме в придатку яєчка сперматозоїди дозрівають, тобто стають здатними до запліднення. А під час сексуального збудження епідидиміс скорочується і виштовхує сперму в сім'явивідну протоку. 

Сім'явивідна протока  

Це довга м'язова трубка, яка відходить від придатка яєчка. Нею зрілі сперматозоїди переміщуються в сечовипускальний канал для підготовки до еякуляції.

Сечовипускний канал 

Уретра або сечовипускний канал — це трубка, якою сеча виводиться із сечового міхура назовні. У чоловіків цей орган має додаткову функцію — виділення (еякуляція) сперми з досягненням оргазму.   

Деяким чоловікам подобається стимуляція зовнішнього отвору уретри, іншим вона здається занадто інтенсивною. Тому будьте обережні у своїх діях. І в жодному разі не вводьте сторонні предмети в сечовипускний канал, якщо ви не хочете потрапити до лікарні. 

Сім'яні пухирці  

Це мішечки, які прикріплюються до сім'явивідних проток біля основи сечового міхура. У них виробляється фруктоза — багата на цукор рідина. Вона є джерелом енергії для сперматозоїдів і допомагає їм зберігати рухливість.  

Передміхурова залоза  

Передміхурова залоза або простата — це невеликий орган, розташований нижче сечового міхура перед прямою кишкою. Вона виробляє секрет, який є складником еякуляту (сперми) і допомагає просуванню сперматозоїдів.  

Простата обплетена нервовими закінченнями, і її стимуляція викликає в декого сильне сексуальне збудження. Тому передміхурову залозу іноді називають чоловічою точкою G, або Р-точкою. 

Отже, пеніс, яєчка, простата — лише частина великої, складної та чудово злагодженої чоловічої репродуктивної системи. Її роботу забезпечують різні органи, тканини та гормони, які функціонують у комплексі для забезпечення можливості мати дітей та отримувати задоволення від сексуальної близькості. 

Реклама медичного виробу. 

Ця стаття призначена тільки для загальної інформації і не може слугувати заміною консультації фахівця. З усіх питань, пов'язаних зі здоров'ям, завжди консультуйтеся з фахівцями. 

Джерела 

  1. Cleveland Clinic. Male Reproductive System. 
  2. WebMD. The Male Reproductive System. Written by WebMD Editorial Contributors. Medically Reviewed by Nazia Q Bandukwala, DO. 
  3. Irvin H. Hirsch, MD, Sidney Kimmel Medical College of Thomas Jefferson University. Строение мужской репродуктивной системы.

Більше про кохання