Iнтимні стосунки і вагітність

Як вагітність впливає на статевий потяг? 

Стаття призначена для аудиторії 18+  

Всупереч деяким переконанням, вагітність і сексуальність не унеможливлюють одна одну. Зміни в організмі майбутньої мами, безумовно, впливають на лібідо та інтимне життя, але водночас кожен реагує по-своєму.

Хтось відчуває зниження статевого потягу. Це може бути спричинено гормональними коливаннями, фізичним дискомфортом, змінами та невпевненістю у власному тілі. Інші внаслідок різкого підвищення рівня гормонів можуть відчувати сильне бажання і відчувати глибший зв'язок зі своєю сексуальністю. Крім того, підвищений приплив крові до таза в цей період може підвищити збудливість і посилити оргазми.

У когось під час вагітності чутливість тіла збільшується, в інших — падає. А в третіх чутливість і рівень статевого потягу змінюється на різних термінах. Наприклад, знижується в першому триместрі через нудоту і втому, зростає в другому, і знову падає в третьому.

Водночас очікування дитини може вплинути не тільки на лібідо жінки, а й на статевий потяг партнера. Дехто може відчувати підвищене бажання близькості з вагітною через зміни форми тіла, наприклад, збільшення грудей. 

Бувають й інші ситуації. Іноді занепокоєння і напруга, пов'язані з очікуванням дитини, можуть зовсім витіснити бажання сексу.  

Будь-який із варіантів — нормальний. Адже кожна вагітність унікальна і протікає по-різному. Також і різні люди реагують на неї по-своєму. Головне — не мовчати про свої бажання і відчуття, відкрито обговорювати близькість зі своїм партнером і чинити так, щоб обом було комфортно.  

Чи можна займатися коханням під час вагітності? 

За нормального перебігу вагітності близькість не може нашкодити дитині. Її надійно захищає амніотична рідина, плодовий міхур і м'язи матки. Крім того, цервікальний канал шийки матки закриває слизова пробка, яка заважає проникненню мікробів. 

Тому, якщо у вас і вашого партнера є бажання, немає проблем зі здоров'ям, і ваш лікар не заборонив вам займатися сексом, то немає сенсу від нього відмовлятися.  

Однак важливо стежити за своїми відчуттями. У нормі після розрядки можливі невеликі спазми. На пізніших термінах статеве проникнення й оргазм можуть викликати тренувальні перейми (перейми Брекстона-Хікса). Крім того, малюк може більше рухатися, через почастішання серцебиття мами.  

Але якщо в процесі ви відчули біль або після близькості відкрилася кровотеча, обов'язково зверніться до лікаря. Краще перестрахуватися і переконатися, що вагітність розвивається без ускладнень. 

Інтим на ранніх термінах: що важливо знати?  

Перший триместр вагітності часто найскладніший. Ранкова нудота, дикі коливання гормонів, відчуття втоми — усе це мало сприяє близькості. До цього додається занепокоєння про малюка, адже в перші тижні нове життя здається особливо тендітним і вразливим. 

Однак навіть у цей період дитина в більшій безпеці, ніж ви думаєте. І якщо зі здоров'ям майбутньої мами все гаразд і вагітність розвивається нормально, заняття сексом у першому триместрі не можуть нашкодити плоду або спровокувати викидень.  

Пози для сексу під час вагітності  

Щоб майбутній мамі було комфортно під час близькості, уникайте тиску на живіт, особливо після 20 тижня вагітності. Тому краще відмовитися від місіонерської пози: таке положення може заважати притоку крові до дитини. Крім того, коли жінка лежить на спині, вага малюка чинить додатковий тиск на її внутрішні органи й великі артерії.  Секс лежачи на животі — також не найзручніший варіант. 

Вибирайте пози, у яких партнерка може контролювати глибину проникнення, швидкість та інтенсивність рухів. Ось, наприклад, п'ять позицій, які можна спробувати: 

  • «Пастушка» 
  • «Ложки» 
  • «Зворотна наїзниця» 
  • Секс стоячи 
  • Пліч-о-пліч 

На пізніших термінах вагітності, можливо, доведеться увімкнути фантазію і погратися з різними позами, щоб знайти найзручнішу й найефективнішу. Відтак на допомогу можуть прийти подушки, зокрема подушка для вагітних. Також для більшого комфорту під час сексу й пестощів використовуйте гель-змазку. 

І пам'ятайте: задоволення можна отримати й без проникнення. Насолоджуйтеся близькістю по-різному, наприклад, поекспериментуйте зі стимуляцією клітора іграшками або пальцями, більше обіймайте, цілуйте або пестіть одне одного. 

Переваги сексу під час вагітності 

Близькість під час вагітності може принести партнерам додаткові бонуси, такі як: 

  • Більш яскраві оргазми. Під час вагітності приплив крові до статевих органів жінки посилюється. Це може зробити розрядку потужнішою.  
  • Підтримання фізичної форми. Секс — це також фізична активність, яка спалює калорії та допомагає підтримувати тіло в тонусі. 
  • Зближення партнерів. Деякі пари зазначають, що сексуальна близькість під час вагітності допомагає зміцнити стосунки.  
  • Гормони задоволення. Під час оргазму виробляються ендорфіни — гормони, які пригнічують передачу больових сигналів, стимулюють відчуття щастя і розслабленості. 

Коли варто уникати близькості?  

Зазвичай лікарі радять утриматися від сексу під час вагітності, якщо в майбутньої мами: 

  • незрозуміла вагінальна кровотеча, виділення або спазми без видимої причини; 
  • розрив плодових оболонок і підтікання навколоплідних вод; 
  • неспроможність шийки матки, і вона починає відкриватися передчасно; 
  • передлежання плаценти, тобто вона закриває отвір шийки матки; 
  • схильність до передчасних пологів. 

Також деякі фахівці рекомендують уникати інтимних стосунків у разі багатоплідної вагітності.  

Якщо лікар каже, що у вашому випадку не можна займатися сексом, обов'язково уточніть, що саме він має на увазі. Адже мова може йти не тільки про статевий акт, а й про все, що пов'язано з оргазмом і сексуальним збудженням.  

Запобіжні заходи 

Вагітність не захищає від захворювань, що передаються статевим шляхом. Крім того, такі інфекції, як ВІЛ, герпес, гострокінцеві кондиломи та хламідіоз, можуть серйозно нашкодити дитині. Тому обов'язково використовуйте засоби бар'єрної контрацепції, якщо сексуальне життя і здоров'я партнера під сумнівом.  

І йдеться не лише про презервативи. Не забувайте про латексні серветки для орального сексу, адже інфекції передаються не тільки під час безпосереднього статевого контакту. 

Також під час оральних пестощів необхідно уникати потрапляння повітря в піхву вагітної. Є ризик, що повітряний міхур заблокує кровоносну судину і спричинить повітряну емболію. Це рідкісне явище, але небезпечне і для жінки, і для дитини. 

Якщо під час або після статевого акту ви помітили кровотечу, підтікання рідини або дивні виділення, відчули біль, перейми, сильний дискомфорт або інші незвичні симптоми, обов'язково зателефонуйте своєму лікарю. 

Отже, якщо є бажання і немає протипоказань, можна сміливо займатися коханням під час вагітності. Головне — не втрачати пильності, дбати про безпеку малюка і захист від ЗПСШ. А якщо статевий потяг на деякий час згас або лікар рекомендує утримуватися від сексу, спробуйте підтримувати близькість інакше: більше обійматися, робити масаж, приймати разом ванну і просто більше піклуватися одне про одного. 

Ця стаття призначена тільки для загальної інформації і не може слугувати заміною консультації фахівця. З усіх питань, пов'язаних зі здоров'ям, завжди консультуйтеся з фахівцями.  

Джерела 

  1. Sex during pregnancy: What's OK, what's not. By Mayo Clinic Staff. 
  2. What to know about sex during pregnancy. By Bethany Cadman. Medically reviewed by Janet Brito, Ph.D., LCSW, CST. 
  3. Can Sex in the First Trimester Cause Miscarriage? Early Pregnancy Sex Questions. 

Більше про кохання